torstai 31. toukokuuta 2007

Suomen albumilista - pitäisikö itkeä vai nauraa?

Tässä linkki tuoreimpaan Suomen viralliseen albumilistaan. Listalla on kymmenen Metallican albumia! Anttiloissa on ollut jo pidemmän aikaa käynnissä Metallican back-katalogiin liittyvä kampanja, joka on heijastunut voimakkaasti myös listalle. Tämä viikko on kuitenkin jo huippu. Kymmenen levyä Top 40:ssä ja niistä neljä Top10:ssä. Uskomatonta.

Muutenkin listasta näkee markkinatilanteen hyvin. Mukana on siis Metallicaa, muuta metallia, aikuisartistien levyjä, pikkuoravaa ja ihan pari hassua hittituotetta. Asia on nyt vain näin: muutos on jo tapahtunut. Levykauppa tulee oikeasti suurimmaksi osaksi häviämään ja seuraavan kahden vuoden aikana nähdään dramaattisia muutoksia studiopalveluissa, levy-yhtiöissä, jakaluportaassa, sekä kivijalkakaupassa. Nyt siis yhtiössä kuin yhtiössä tehdään valintoja tulevaisuuden suunnasta. Tämä ei koske vain pieniä yhtiöitä vaan ihan kaikkia. Myös isoissa yhtiöissä uuteen talenttiin investoimisen aika alkaa olla ohi.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Levykauppa tulee oikeasti suurimmaksi osaksi häviämään ja seuraavan kahden vuoden aikana nähdään dramaattisia muutoksia studiopalveluissa, levy-yhtiöissä, jakaluportaassa, sekä kivijalkakaupassa."
digitaalinen kauppa, kehittäkää sitä yhdessä muiden kaltaistenne levy-yhtiöiden kanssa.

tehkää siitä "vastaisku" isommille levy-yhtiöille. tehkää uutta, mullistavaa, innovoikaa!

Lauri kirjoitti...

Heh, eilen/tänään tästä ollaan paljon keskusteltu ja tuohan on ongelma: millä me mitataan kuka on menestyvä artisti? Kun ei parempaakaan ole niin se on "virallinen lista". Ongelma onkin että miten kehittää vastaavanlainen mittari ja millä argumenteilla se on vertailukelpoinen eri kokoisten artistien kesken? Virallinen lista ei kerro totuutta mitä Suomessa oikeasti kuunnellaan. Pitäisikö se mitata myytyjen lippujen mukaan (entä jos lippuhinta on 3e vs 50e?), myspace-frendien, tulos/taselaskelmanko mukaan? Tästä pitäisi keskustella jatkossa avoimesti.

Anonyymi kirjoitti...

jatkoa:
tsekatkaapa www.latauslista.fi ollakseen virallinen listaus tohdin väittää sen olevan päin honkia.
ei tarvitse kuin tsekkailla online kauppojen myydyimpien listauksia huomatakseen olevansa oikeassa. kenen vastuu, jääkö tuloutamatta jne jne.

Ilkka kirjoitti...

onhan toi lista (molemmat) aika merkityksetön nykyisessä muodossaan. Missä on midulistan ero viralliseen listaan, jos albumilistalle lirvahtaa 25% albumeita, jotka ovat hinnaltaan 9,90?

Jani Jalonen kirjoitti...

Juuri niin! Olen itsekin ihmetellyt, miten ihmeessä ne Metallicat on albumilistan puolella.

Ehkä tuolla aika voimakkaasti sanoin, että äänitekauppa loppuu kokonaan. Pitkään tulee olemaan joitakin hitti- ja bäkkistuotteita, jotka myy, mutta suurin osa nimikkeistä ei tule päätymään hyllyyn ja retail tulee ajamaan CD:n alas aika haipakkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Uusien artistien loistaminen poissaolollaan myyntilistoilla ei mielestäni todellakaan vie siihen johtopäätökseen, että heihin panostaminen ei olisi enää musiikkifirmoille kannattavaa. Ainut mitä tästä voidaan todeta on, että ne ihmiset jotka seuraavat aktiivisesti uusia artisteja eivät osta enää albumeita.

Jos vertaa tämän hetken uusien artistien menestystä siihen millaista muutama vuosikymmen sitten oli, on uudet artistit paljon kovempi ässä bisneksessä. Jotain uutta ja erilaista pitää tulla joka päivä, että homma pyörii.

Oleellisempi kysymys olisikin miten nämä pioneeri-kuluttajat saadaan erilaisten menestyksen mittausten piiriin? Albumimyynnin ovat jo vanhentuneet tässä yhteydessä eli niihin ei ole luottamista. Latauslistoissakaan ei oteta kaikkea huomioon. Henkilökohtaisesta musiikinkulutuksestani ei tällä hetkellä näy kyseisissä tilastoissa kuin yksi iTunesista ostettu levy. Ja olen kuitenkin musiikin suurkuluttaja syöttäen bisnekseen suhteellisen paljon rahaa.

T.Tarja

Anssi Ruokonen kirjoitti...

Eikös Suomen virallisen listalla tullu joku muutos tossa vähän aikaa sitten? Siis että myös midprice levyt lasketaan mukaan kun ennen niitä ei otettu huomioon? Vai muistanko ihan kokonaan väärin?

Tämä selittäisi Metallican yllättävän suosion. Ja sitten tietenkin se, että ennen tätä alea ei kyseisen bändin levyjä saanut mistään alle kahdenkympin. Nyt yhtäkkiä koko katalogi on puoleenhintaan, totta kai se täytyy näkyä. Eiköhän ne sieltä tipu kun kaikki halukkaat ovat saaneet omansa.

Virallinen lista on ollut aina vähän outo ilmiö, eihän siihen kuuluu vieläkään kaikki levyjä myyvät kaupat. Esim poptorin kamat ei taida mennä vieläkään kunnolla listoille kun niitä myydään k-kaupoissa ja bensiksillä. Ja myynnit lasketaan sisäänostojen mukaan, ei varsinaisten ostojen mukaan. Sillähän se surullisen kuuluisa Indx pääsi listojen ekaksi. Tälle listalle pitäisi tosiaan saada kunnon vaihtoehto.

Jani Jalonen kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Olen tottakai Tarjan kanssa ihan samaa mieltä siitä, että uudet jutut mahdollistavat sen, että bisnes yleensä voi pyöriä. Silti uskon, että uuden talentin mahdollisuudet päästä esille tulevat yhä monimutkaisemmiksi ja bisenksen tekeminen uuden lahjakkuuden kanssa on yhä harvempien mielestä mielenkiintoista. Pörssiyhtiön intressissä ei ole kasvattaa pitkiä uria. Se on paradoksaalista, koska juuri ne pitkät urat pitävät monia yhtiöitä leivässä kiinni. Uusi talentti löydetään ja kasvatetaan entistä laajemmin pienissä firmoissa ja jopa artistien oman työn tuloksena. Se on jopa terveellinenkin ilmiö.

Tässä onkin aiemmin vitatttu siihen, että menestyksen aukoton listaamien on aina melko mahdoton tehtävä. Listat ovat yksi menestysmittari, mutta kai se tärkein on se, että artistin musiikki leviää ja keikoilla on enemmän ja enemmän yleisöä, joille artistin musiikki merkitsee jotain.

Elements Music kirjoitti...

Olen Janin kanssa eri mieltä siitä, etteikö pörssiyhtiöiden intresseissä olisi luoda pitkän uran artisteja. Ongelma lienee silläkin puolella enemmän mittareista, eli minkä perusteella yhtiön arvo (ja bonukset) lasketaan. Tällä hetkellä, fuusiomylläkässä ja bisneksen murrosvaiheessa, huomioidaan ehkä turhan vahvasti lyhyen aikavälin tulokset eikä artistien arvoa myöskään saa kirjattua taseeseen.

Nyt siis sohitaan se mitä sohitaan ja isot herrat on tyytyväisiä. Se onkin aika paljon pahempi juttu pitkässä juoksussa. Mut en usko, että meidän alalle olisi valikoitunut typeryksiä isoiksi herroiksi, ja jos onkin, niin markkinat korjaavat ne ongelmat suht nopeasti.

Visionääreillä on nyt mahdollisuus lunastaa iso kakku markkinoista, jos ne isot herrat eivät osaa hommiaan.