perjantai 29. kesäkuuta 2007

Ezmo - musiikkia ilmaiseksi...

Elinen Kauppalehti uutisoi näyttävästi kokosivun jutussa norjalaisesta Ezmosta, joka tarjoaa kaveriporukoille mahdollisuuden jakaa keskenään musiikkia ilmaiseksi. Ryhmä on rajattu kymmeneen ihmiseen ja biisit ovat kuunneltavissa - ei ladattavissa. Muistakin kaveriporkoista musiikkia voi toki etsiä, mutta silloin biisien saaminen maksaa. Sinänsä ihan hauskan kuuloinen palvelu, mutta en näe tässä mitään dramaattisen uudenlaista - jos toimii, niin hyvä homma. Toisaalta MySpace ajaa aika kivasti saman asian ja hiukan laajemminkin. Enemmänkin minua huvitti lehden etusivulla ollut nosto, jossa sanotaan Ezmon haastavan levy-yhtiöt ilmaisella musiikillaan. En kertakaikkiaan tajua, miten voi olla niin vaikeaa ymmärtää, että musiikkibisneksen ydin on sisältö - ei sen jakelun muoto. Ezmo ei haasta levy-yhtiöitä millään tavalla; toimiessaan tuo yhden keinon lisää kuunnella ja kuluttaa musiikkia. Eikä siinä ole tietenkään mitään pahaa.

Lisäksi jutussa oli kainalojuttu, jossa toimittaja painottaa vielä sitä, että levy-yhtiöiden on mentävä mukaan digimarkkinoille. No jopas! Kannattaa käydä ihan ensin vaikka iTunesissa ja lukuisissa muissa digitaalista musiikkia myyvillä palveluilla ja todeta, että valikoimaa on ja hakemansa musiikin yleensä löytää jopa laillisesti ja kohtuulliseen hintaan. Samaa mieltä olen toimittajan kanssa siitä, että kerran ostetun failin pitää toimia useissa eri laitteissa ja kopiosuojaaminen ei ole liiketoimintaa edistävää. Muuten terveisiä Kauppalehteen; ei täälläkään nyt aivan näin kuurosokeita olla.

1 kommentti:

Kimmo kirjoitti...

Jep jep, tämä Kauppalehden nosto on varmaan osa jonkun kesätoimittajan missiota. Ezmo on juu ihan kiva palvelu, ,muttei todellakaan mitenkään ainutlaatuinen. Ezmoa voisi näin pikavilkaisulla kuvata vaikkapa "huonoksi P2P -verkoksi". Ezmon tapaisia "musiikkibisneksen vallankumousta" julistavia start-upppeja syntyy maailmassa kymmeniä joka päivä. Ja ihan kaikkia niitä ei CBS tule ostamaan 280 m USD:lla :)