tiistai 6. helmikuuta 2007

Latauslista alkaa

Here we go. Suomessakin alkaa vihdoin virallinen latauslista, jonka minä noteeraan heti kättelyssä paljon tärkeämmäksi kuin vielä henkiinjätetyn sinkkulistan. En ymmärrä, miksi sinkkulistaa vielä pidetään olemassa kun nämä formaatit olisi kerralla kannattanut yhdistää. Se lienee kai tarkoituskin, mutta silti; sinkkuja ei fyysisinä versioina kukaan osta. Me emme ole esim edes julkaiseet sinkkuja enää pitkään aikaan. Itse asiassa latauslistakin on lähitulevaisuudessa katoavaa kansanperinnettä; kunhan hetki menee tottuessa siihen, että musiikin digitaalinen myynti on ihan tavallista myyntiä, niin tämä tulee muokkautumaan yhdeksi musiikin myyntilistaksi - niinkuin pitääkin.

Nyt Briteissä on nähty ensimmäiset artistit, jotka ovat nousseet sinkkulistalle ilman levydiilejä. Englannissahan singlelista on yhdistetty download- ja fyysisten sinkkujen myyntilista. Nämä artistit tulevat kuitenkin olemaan todennäköisesti poikkeuksia ja jos bändi on listoilla ja myy, niin kyllä artisti jollekin yhtiölle varmasti päätyy. Yhteistyö musiikkiyhtiön kanssa on artistillekin järkevää, koska harva pystyy hoitamaan koko pakettia yksin - lisäksi toimiminen täysin yksin ei todellakaan ole aina artistille järkevin mahdollinen skenaario.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Totta puhut kuomaseni, että sinkkulista ja latauslista pitäisi yhdistää. Tosin latauslista pitäisi vielä laajentaa kattamaan muun muassa iTunesin.

Pohdiskelua digimusan DRM:stä lötyy muuten täältä: http://www.kompassi.net/blogi/?p=660

Jani Jalonen kirjoitti...

Hyvä pointti. iTunes kuuluu ehdottomasti tähän mukaan. Kiitti kommenteista, DRM:n suhteen olen aika valmis siihen, että siitä kannattaa suurimmaksi osaksi luopua kokonaan.

Anonyymi kirjoitti...

Taalla Briteissa kovimmalla ryminalla latauslistan ja oman nettimainonan kautta itsensa lapi lyonyt bandi on tahan mennessa ollut Arctic Monkeys. Kyseinen yhtye on saanut viime aikoina kyseenalaista julkisuutta (ainakin omasta mielestaan) kun seuraavien parlamenttivaalien paapuolueiden todennakoiset johtohahmot (Lab: Gordon Brown, Cons: David Cameron) ovat kayttaneet bandin nimea nayttaakseen, etta he eivat ole menettaneet kosketustaan nuorisokulttuuriin.

Viime kevaan/kesan latauslistan suurin ilmio oli Lily Allenin menestystarina ska-painotteisineen rallatuksineen Lontoon urbaanista elamanmenosta. Nyt nuoren naisen tempauksia voi tarkkailla lahinna iltapaivalehtien juorupalstoilla - neidilla on jatkuva loanheittokisa toisen teinin eli Peaches Geldofin kanssa. Lilyn isahan on Briteissa tunnettu koomikko/nayttelija Keith Allen, joka oli nuoruudessa melkoinen "hellraiser". Nyt ilmeisesti kuitenkin rauhoittunut siirryttyaan valtavirtaan - viimeisin rooli Nottinghamin Sheriffina BBC uudessa suursarjassa Robin Hood. Peachesin vanhemmat lienevat kaikilla tiedossa.

Etta tassa nama viimeisimmat juorut. :-)

Anonyymi kirjoitti...

On mun mielestä aivan älytöntä, ettei iTunes lähtenyt latauslistaan mukaan. Sen lisäksi, että listasta jää pois näinkin iso kauppa, voisi kuvitella, että iTunesista ostajat eroavat musamaultaan aika lailla monista muista verkkokaupoista.

IFPIn raportin mukaan maailmanlaajuiset singlemyynnit saavuttivat uuden ennätyksen vuonna 2005 - luonnollisesti digimyynnin takia. Koko maailman 631 miljoonasta myydystä sinkusta vuonna 2005 oli 74% digitaalista myyntiä, sen takia on tosi tärkeätä, että latauslista aloitettiin Suomessa.
Digimyynnin takia singlemyynti löi edellisen ennätyksen vuodelta 1979, jolloin sinkkuja myytiin 624 milj.kpl. Ja vielä vertailun vuoksi, maailmanlaajuinen singlemyynti kokonaisuudessaan vuonna 2003 oli n. 250 miljoonaa, joten formaatin nousu on ollut todella huimaa.

Jani Jalonen kirjoitti...

Kiitos kommentista Saara. Hyviä huomioita ja olen kanssasi ihan samaa mieltä. En ole tosin ihan varma, onko iTunesin käyttäjien musiikillinen profiili kovin erilainen muihin verrattuna. Suoraan en muista heidän markkinaosuuttaan, mutta heidät pitää saada mukaan tähän listaan. Vähän sama kuin listaisi vähittäistuotteiden myyntejä ilman Keskon tai S-Ryhmän tietoja...

Janne: tosi mielenkiitoisia kommentteja. Mulle noi poliitikkojen ajassa kiinni olevat kommentit ovat juuri se osoitus, että he ovat ihan pihalla. Olisi varmasti herunut paljon enemmän tyylipsteitä, jos sieltä olisi tullut hehkutusta esim Bloc Partysta.

Aika mielenkiintoinen juttu tämä Allen / Geldof -kiista. Britit taitavat pitää näistä vastakkainasetteluista; vertaa esim Oasis / Blur. Minä olen tosin alkanut vahvasti epäilemään, että koko Lili Allenin stoori MySpace ilmiönä oli ihan selkee tapa markkinoida juttu läpi. Camoon, kuinka suuri stara Lily Allen nyt oikeasti on? Britit saattavat olla eri juttu, mutta muualla Euroopassa ei nyt niin kovin ihmeellistä stooria ole kuitenkaan.